Pyzy z serem
Opublikowano: 25.09.2021 r.
Ziemniaki, mąka ziemniaczana, ser twarogowy i jajka – te właśnie składniki sprawiają, że pyzy z serem to danie, które pokocha cała rodzina. Do tego jeszcze podsmażona cebulka na oleju rzepakowym i mamy pełnię smaku. Pyzy są mięciutkie, sycące i idealne na każdy obiad.
Składniki dla 7 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 1000 g (5 dużych sztuk)
- Mąka ziemniaczana - 100 g (Pół szklanki)
- Ser twarogowy tłusty - 500 g
- Cebula - 200 g (4 małe sztuki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i zagnieć gładkie ciasto.
- Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do twarogu, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.
- Ciasto podziel na 15 równych kawałków, każdy z nich formuj w rękach na jego środek wyłóż łyżkę farszu twarogowego i zlep, uformuj pyzę w kształcie owalnym.
- W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Gotuj pyzy po 5-7 minut, małymi partiami na dużym gazie.
Komentarz dietetyka
Pyzy z serem są dobrą alternatywą dla mięsnych obiadów. Powinniśmy chociaż raz w tygodniu starać się zamieniać mięso na jarską potrawę. Ziemniaczane pyzy mają dużo błonnika oraz zawierają pełnowartościowe białko.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny