Pyzy z mięsem mielonym
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Ziemniaki, mięso mielone i cebula — to trio, które rządzi w pyzach z mięsem mielonym. Ugotowane ziemniaki tworzą idealną bazę, a soczyste mięso mielone, wzmocnione aromatem podsmażonej cebuli, stanowi smakowity farsz. Całość wiąże jajko i mąka ziemniaczana, nadając pyzom odpowiednią konsystencję. Tego dania nie da się nie pokochać!
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 2000 g (15 dużych sztuk)
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Cebula - 500 g (5 dużych sztuk)
- Jajko - 3 szt.
- Mąka ziemniaczana - 300 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, papryka ostra, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, malakser
Przepis krok po kroku
- Ugotowane wcześniej ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, zagnieć gładkie ciasto.
- Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym, Dodaj do niej mięso mielone, dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką i usmaż. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce, dodaj do farszu i podduś 4-5 minut.
- Farsz wystudź i przełóż do malaksera. Rozdrobnij, aż powstanie gładka zwarta masa.
- Ciasto podziel na 15 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, na jej środek połóż łyżkę farszu i uformuj owalną pyzę.
- W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody i łyżkę soli, gotuj pyzy 5-7 minut małymi partiami, wkładaj je do wrzącej wody i gotuj na mocnym gazie.
- Gotowe kluski wyciągnij z garnka łyżką cedzakową i podawaj je bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Pyzy z mięsem mielonym to tradycyjne ziemniaczane danie. Ma ono sporą ilość błonnika pokarmowego, jest także dobrym źródłem białka zwierzęcego. Pyzy nie są najlepszym pomysłem dla osób chorych na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny