Pyzy śląskie
Opublikowano: 18.01.2025 r.
Ziemniaki i skrobia ziemniaczana to główne składniki potrzebne do przygotowania pyz śląskich – klasyki kuchni regionalnej. Wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć te pyszne kulki ziemniaczane, które często podawane są z aromatyczną cebulką smażoną na oliwie z oliwek. Daj się porwać smakowi prawdziwej śląskiej tradycji!
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 1500 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (2 łyżki)
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, patelnia mała, duży garnek, tarka, duża miska, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- 500 g ziemniaków obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5l wody i gotuj do miękkości. Następnie odcedź je, ostudź i przeciśnij przez praskę.
- Pozostałą część ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do pozostałych ziemniaków i dokładnie wymieszaj.
- Do masy ziemniaczanej dodaj skrobię i szczyptę soli. Całość wymieszaj rękami.
- W dużym garnku ugotuj 2l lekko osolonej wody. Do wzrątku dodawaj porcje ciasta wielkości śliwki, uformowane w kształcie kuli. Całość gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
- Gotowe pyzy podawaj z dodatkiem cebuli.
Komentarz dietetyka
To danie ma duży indeks glikemiczny, dlatego nie sprawdzi się na diecie osób z insulinoopornością czy cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny