Pyzy
Opublikowano: 30.05.2021 r.
Ziemniaki, zarówno ugotowane, jak i surowe, to podstawa najlepszych pyz, a do tego tylko odrobina mąki ziemniaczanej. To klasyczna kombinacja, która sprawia, że te kluski są tak wyjątkowe. Bez zbędnych dodatków, prosto i pysznie – taki jest przepis na idealne pyzy.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 400 g
- Ziemniaki średnie - 800 g
- Mąka ziemniaczana - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka, miska, praska do ziemniaków
Przepis krok po kroku
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
- Wstaw wodę do gotowania pyz.
- Odciśnij surowe ziemniaki i wymieszaj je z mąką, ugotowanymi ziemniakami oraz łyżeczką soli i pieprzu.
- Z ciasta formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego) i wkładamy do wrzącej wody.
- Gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia pyz.
- Podawaj z podsmażoną cebulką lub cebulką z boczkiem.
Komentarz dietetyka
Pyzy są daniem bezglutenowym i wegańskim. Podawaj je z warzywami i źródłem białka (mięsem, twarogiem, nasionami roślin strączkowych itp.).
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny