Puszysty sernik z serków homogenizowanych

Opublikowano: 07.03.2025 r.
Delikatny, lekki jak chmurka sernik z serków homogenizowanych to doskonały deser dla miłośników kremowych wypieków. Jego aksamitna konsystencja i subtelna słodycz sprawiają, że rozpływa się w ustach. Zachwyci każdego miłośnika słodkości!
Składniki dla 10 porcji:
- Serek homogenizowany waniliowy - 700 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Żelatyna - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Herbatniki - 200 g
- Masło - 80 g
- Galaretka - 75 g (owocowa)
Liczba porcji: 10
Przepis krok po kroku
- Herbatniki rozdrobnij w malakserze.
- Dodaj masło i wymieszaj dokładnie.
- Wyłóż masą blaszkę.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.
- Serki homogenizowane umieść w misce.
- Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie.
- Dodaj żelatynę do serków, wlej śmietanę i dodaj cukier.
- Zmiksuj do połączenia składników.
- Wlej masę na wystudzony spód.
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i wystudź.
- Lekko stężałą galaretkę wylej na schłodzone ciasto.
- Umieść w lodówce na kilka godzin.
- Podziel na porcje i podawaj na talerzyku deserowym.
Komentarz dietetyka
Puszysty sernik z serków homogenizowanych to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sernik zawiera dużą ilość cukru i podnosi szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny