Puszysty sernik na zimno z wiaderka
Opublikowano: 02.02.2022 r.
Twaróg sernikowy, mleko skondensowane i konfitura wiśniowa – to właśnie one tworzą magiczną bazę naszego puszystego sernika na zimno z wiaderka. Dodaj do tego herbatniki na spodzie i odrobinę soku cytrynowego dla kontrastu, a uzyskasz idealny deser na ciepłe dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 500 g
- Konfitura wiśniowa - 250 g
- Sok cytrynowy - 25 ml
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, lodówka
Przepis krok po kroku
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na niej poukładaj herbatniki.
- Do dużej miski przełóż twaróg i zmieszaj go przy pomocy miksera z mlekiem skondensowanym, ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny.
- Masę wyłóż na herbatniki i przełóż do lodówki. Schładzaj 2 - 3 godziny.
- Udekoruj wierzch dżemem wiśniowym.
Komentarz dietetyka
To deser, który nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny