Puszysty krem do karpatki
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Mleko, masło i żółtka to podstawa idealnego, puszystego kremu do karpatki. Dodaj do tego cukier i mąkę pszenną, a uzyskasz gładką, słodką i delikatną masę, która doskonale uzupełni ciasto karpatki. Ten krem to prawdziwa klasyka, która sprawi, że każdy kawałek będzie rozpływać się w ustach.
Składniki dla 1 porcji:
- Mleko 2% - 700 ml
- Masło - 130 g
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Cukier - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 80 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, rózga
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej mleko i wsyp cukier, dodaj ekstrakt wanilii, zagotuj.
- W miseczce zmieszaj żółtka i mąkę pszenną. Całość wymieszaj i wlewaj powoli do gotującego się mleka. Całość cały czas energicznie mieszaj, tak, by nie powstały grudki.
- Budyń gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia.
- Ubij mikserem masło na pianę.
- Dodawaj do niego małymi porcjami budyń i ubijaj aż do połączenia.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza sporo cukru i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie sprawdzi się na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny