Puszyste racuchy z jabłkami
Opublikowano: 27.04.2022 r.
Mąka pszenna, jajko, cukier, mleko i oczywiście soczyste jabłka – to zestawienie brzmi jak przepis na sukces. Dodaj do tego trochę proszku do pieczenia, a na koniec delikatny cukier puder do posypania i oto masz przepis na puszyste racuchy z jabłkami, które szybko podbiją Twoje podniebienie!
Składniki dla 5 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 50 g
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jabłko - 500 g (2 duże sztuki)
- Cukier puder - 50 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (do smażenia)
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.
- Do miski wbij jajko, dodaj cukier i ubij mikserem do powstania puszystej masy.
- Następnie do miski wlej mleko.
- Do miski dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubijaj masę przy pomocy miksera.
- Gdy składniki dobrze połączą się, do miski dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj masę.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na rozgrzanym oleju partiami smaż placuszki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
- Gotowe racuchy posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Puszyste racuchy z jabłkami to doskonała propozycja na przemycenie do diety dzieci owoców. Zawierają one sporo kalorii, dlatego warto zwrócić uwagę na ich ilość w jadłospisie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny