Puszyste placki z jabłkami

Opublikowano: 26.07.2022 r.
Mąka orkiszowa, jajka, mleko i soczyste jabłka – to główne składniki, dzięki którym te placki są nie tylko pyszne, ale i puszyste. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że placki pięknie rosną, a delikatny cukier nadaje im lekką słodycz. Idealne na śniadanie lub podwieczorek!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka orkiszowa - 300 g
- Jajko - 4 szt.
- Mleko 3,2% - 400 ml (2 niepełne szklanki)
- Proszek do pieczenia - 15 g
- Jabłko - 400 g (2 duże sztuki)
- Cukier - 100 g
- Masło klarowane - 40 g
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij na puszystą pianę.
- Wlej mleko i zmiksuj.
- Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- Zmiksuj do powstania gładkiej masy.
- Obierz jabłka ze skórki i pokrój w kostkę.
- Dodaj jabłka do masy i wymieszaj.
- Dopraw cynamonem i wymieszaj dokładnie.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż partiami placki na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Puszyste placki z jabłkami to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Błonnik pomaga zwiększyć masę pokarmową, co sprawia, że zachowujemy uczucie sytości na dłużej. Placki będą doskonałe w diecie osób odchudzających się.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny