Puszyste ciasto z truskawkami

Opublikowano: 27.06.2025 r.
Mąka pszenna, jajka, masło, cukier i oczywiście truskawki – to kluczowe składniki puszystego ciasta z truskawkami. Za sprawą tych prostych, a zarazem magicznych produktów, ciasto wychodzi lekko i delikatnie, a do tego zachwyca letnim smakiem świeżych owoców. Idealne na rodzinne spotkania czy leniwe popołudnia.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Jajko - 2 szt.
- Truskawki - 250 g
- Przyprawy - soda, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Jajka rozbij do miski i ubij z cukrem na puszystą pianę.
- Do masy stopniowo dawaj olej i dokładnie mieszaj.
- Na samym końcu dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier waniliowy.
- Połącz dokładnie wszystkie składniki.
- Wylej ciasto do formy i dodaj pokrojone w ćwiartki truskawki.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Ciasto z truskawkami sprawdzi się idealnie gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
~ Oliwia Gawron, dietetyk