Puszyste ciasto z jabłkami na oleju
Opublikowano: 23.10.2024 r.
Puszyste ciasto z jabłkami na oleju to doskonała opcja na deser, który zrobisz ekspresowo w niedzielne popołudnie. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do kawy lub herbaty.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Mąka ziemniaczana - 80 g
- Cukier puder - 100 g
- Jajko - 4 szt.
- Ekstrakt waniliowy - 2 ml
- Olej rzepakowy - 80 ml
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jabłko - 900 g
- Cynamon - 5 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Mąki i proszek do pieczenia zmieszaj razem.
- Do jajek dodaj cukier i ekstrakt, ubij je na puszystą masę.
- Do jajek dodaj olej, cały czas ubijając.
- Małymi porcjami wsyp suche składniki, bez przerywania ubijania.
- Do ciasta wsyp pokrojone jabłka i cynamon. Wymieszaj.
- Ciasto wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ciasto piecz w 180 st. C, przez około 45 minut, do zarumienienia lub suchego patyczka.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny