Puszyste ciasto ucierane ze śliwkami
Opublikowano: 09.09.2022 r.
Masło, jajka, śliwki – te składniki to klucz do pysznego puszystego ciasta ucieranego z owocami. Dodaj do tego mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier, a uzyskasz idealne ciasto, które polubi cała rodzina. Drzemka po takim deserze? Prawdopodobnie nieunikniona!
Składniki dla 14 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szkl)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 160 g (1 szkl)
- Masło - 200 g
- Jajko - 4 szt.
- Śliwki - 600 g
- Cukier - 165 g
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, kula do ucierania
Przepis krok po kroku
- Masło powinno być miękkie.
- Nastaw piekarnik na 155 st. C., a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiej z płaską łyżką proszku do pieczenia oraz skrobią ziemniaczaną.
- Żółtka oddziel od białek.
- Cukier utrzyj z masłem, aż masa stanie się puszysta i jasna. Można zrobić to mikserem.
- Od tej pory używaj trzepaczki lub kuli do ucierania.
- Dodaj żółtka i aromat waniliowy - utrzyj.
- Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia - utrzyj.
- Na końcu ubij białka ze szczyptą soli i wymieszaj bardzo delikatnie z ciastem.
- Jak masa będzie jednolita przekrój na 4 części śliwki. Dodaj owoce do masy i wymieszaj.
- Wlej ciasto do blaszki i wstaw do piekarnika.
- Piecz godzinę aż patyczek będzie suchy.
- Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Śliwki zawierają dużą ilość polifenoli. Dzięki nim obniżasz ryzyko nowotworów. Mają też wysoką zawartość witaminy E, a także A. Poprzez masło, które znajduje się w przepisie, zawiera on dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych (nadmiaru należy się wystrzegać).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości