Puszyste ciasto na pizzę
Opublikowano: 19.03.2021 r.
Drożdże suche, mąka pszenna typ 500 i oliwa z oliwek – to trio, które pozwoli Ci stworzyć wyjątkowo puszyste ciasto na pizzę. Wystarczy trochę cierpliwości i ten prosty przepis, a Twoja pizza nabierze nowego wymiaru smaku. Sprawdź, jak te kluczowe składniki wpływają na konsystencję i strukturę domowego ciasta na pizzę.
Składniki dla 4 porcji:
- Drożdże suche - 7 g (Całe opakowanie)
- Mąka pszenna typ 500 - 480 g (3 szklanki mąki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (4 łyżeczki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- W niepełnej szklance letniej wody rozmieszaj opakowanie suchych drożdży. Następnie dodaj 1 łyżeczkę oliwy.
- Do przesianej mąki dodaj sól i wymieszaj ją. Wlej rozczyn i połącz składniki. Ugniataj ciasto ok. 15 min, aż będzie miało jednolitą konsystencję.
- Ciasto wysmaruj oliwą z oliwek (3 łyżeczki) i umieść w misce. Przykryj ją ściereczką i został do wyrośnięcia na kilka godzin.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blaszkę i powoli rozciągaj je aż do brzegów.
- Ciasto polej sosem pomidorowym i ułóż na nim wybrane dodatki.
- Pizzę piecz ok. 20 min w 200 stopniach (grzanie góra dół). Jeżeli nie wiesz, czy ciasto już jest upieczone, sprawdź spód. Powinien być złocisty.