Puszyste ciasto bananowe
Opublikowano: 13.01.2022 r.
Banany, jajka i pełnoziarnista mąka owsiana to fundamenty tego nieziemsko puszystego ciasta bananowego. Dodaj do tego odrobinę cukru i masła, a otrzymasz deser, który zaskoczy cię swoim smakiem i konsystencją.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 200 g (2 szklanki)
- Cukier - 50 g
- Banan - 360 g (3 banany)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 150 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajka i miksuj dalej do połączenia się składników.
- Banany rozgnieć widelcem lub za pomocą blendera na miazgę i dodaj do masy z jajkami. Dalej miksuj ciasto na małych obrotach.
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wsyp ją do masy. Dokładnie wymieszaj całość do połączenia się składników.
- Masę przelej do blaszki. Ciasto piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 stopni C.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada średni IG, dzięki czemu możemy je bezpiecznie włączyć do naszego jadłospisu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk