Puszysta babka z truskawkami
Opublikowano: 08.10.2024 r.
Babka z truskawkami to deser, który idealnie sprawdzi się nie tylko na święta wielkanocne. Będzie doskonałym wyborem zwłaszcza latem z dodatkiem świeżych truskawek.
Składniki dla 10 porcji:
- Truskawki - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Cukier - 150 g
- Masło - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Mleko 2% - 125 ml
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Cukier wanilinowy - 5 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Masło roztop w rondelku i ostudź.
- Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki. Odsącz je delikatnie z nadmiaru soku.
- W misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj roztopione masło, mleko i dokładnie wymieszaj.
- Do masy jajecznej przesiej mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj ciasto, aż składniki się połączą.
- Do przygotowanego ciasta dodaj pokrojone truskawki i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić owoce w masie.
- Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do babki.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40-45 minut, aż babka będzie złocista i sucha w środku (sprawdź patyczkiem).
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc warto sięgać po nią tylko od czasu do czasu. Można cukier zamienić na słodzik np. erytrytol, jeśli jest dobrze tolerowany.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny