Puree ziemniaczane z chrzanem
Opublikowano: 15.09.2024 r.
Ziemniaki, masło i mleko to podstawa tego puree, ale to, co dodaje charakteru, to tarty chrzan. Wyobraź sobie klasyczne puree ziemniaczane, które nagle nabiera intensywności dzięki ostremu, ale zarazem pobudzającemu chrzanowi. Ten dodatek sprawia, że prosty ziemniaczany dodatek zmienia się w coś niebanalnego, idealnego do różnych dań.
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki późne - 500 g
- Chrzan - 15 g (tarty)
- Mleko 3,2% - 250 ml
- Masło - 20 g
- Przyprawy - sól, chrzan tarty
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Do gotującej wody dodaj łyżkę soli i wrzuć ziemniaki. Gotuj do całkowitej miękkości ok.20 min.
- Odcedź ziemniaki. Dodaj chrzan i masło.
- Wszystko razem porządnie zmiksuj blenderem na gładką masę, podawaj jako dodatek do dań głównych.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, który dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny