Puree ziemniaczane z cebulą
Opublikowano: 03.04.2024 r.
Ziemniaki, cebula, śmietanka kremowa i odrobina masła to kluczowe składniki naszego puree ziemniaczanego z cebulą. Dzięki połączeniu tych składników, puree zyskuje przyjemną kremową konsystencję i głęboki smak. Aromat cebuli wzbogaca klasyczne puree, a masło dodaje mu aksamitności. To świetny dodatek do wielu dań.
Składniki dla 3 porcji:
- Ziemniaki późne - 360 g
- Cebula - 100 g
- Śmietanka kremowa 36% - 45 ml
- Masło - 10 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj do miękkości.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanej oliwie do złocistego koloru.
- Ziemniaki odcedź i pozostaw w garnku, dodaj śmietankę, masło i cebulę.
- Całość zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera.
Komentarz dietetyka
To opcja, która jest zdrowa, choć dość kaloryczna, dlatego powinny na nią uważać osoby na diecie redukcyjnej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny