Puree z selera
Opublikowano: 14.05.2022 r.
Seler korzeniowy, mleko i masło to główne składniki pysznego puree z selera. Seler nadaje daniu charakterystyczny smak, mleko sprawia, że konsystencja jest aksamitna, a masło dodaje kremowego wykończenia. Idealne jako dodatek do wielu dań obiadowych.
Składniki dla 2 porcji:
- Seler korzeniowy - 400 g (1 duża sztuka)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Masło - 40 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Selera umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pokrojonego selera ugotuj w mleku, do momentu, aż seler będzie miękki (około 30 minut).
- Selera wyciągnij z mleka i umieść w pojemniku blendera.
- Następnie do pojemnika dodaj masło, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
- Składniki dokładnie zblenduj.
- Następnie dodaj śmietankę i ponownie zblenduj.
- Jeśli puree będzie zbyt gęste, możesz rozrzedzić je odrobiną mleka pozostałego po gotowaniu selera.
- Gotowe puree z selera podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Puree z selera to doskonały dodatek do obiadu. Stanowi doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin, dlatego warto wykorzystać je w swojej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny