Puree z kalafiora
Opublikowano: 22.11.2021 r.
Kalafior, czosnek i oliwa z oliwek – to trio do zrobienia pysznego puree z kalafiora. Jeśli chcesz odmienić swoje codzienne posiłki, to puree z pewnością jest dobrym pomysłem. Kalafior daje delikatną bazę, czosnek dodaje aromatu, a oliwa z oliwek sprawia, że całość jest aksamitna i pełna smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Kalafior - 800 g
- Czosnek - 15 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Kalafior podziel na różyczki i zalej go wodą.
- Całość gotuj do zupełnej miękkości.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej obrane i posiekane ząbki czosnku.
- Kalafiora przełóż do miski i doda czosnek, zblenduj całość na gładką masę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja pełna witamin i antyoksydantów.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny