Puree z brokuła
Opublikowano: 06.02.2023 r.
Brokuły i olej lniany tłoczony na zimno to główni bohaterowie tego prostego puree z brokuła, które zaskoczy Cię swoim smakiem i kremową konsystencją. Lekki, zdrowy i pełen wartości odżywczych dodatek do obiadu – idealny, jeśli chcesz szybkie, a jednocześnie zdrowe danie.
Składniki dla 2 porcji:
- Brokuły - 350 g (1 sztuka)
- Olej lniany tłoczony na zimno - 25 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Ugotuj do miękkości brokuł podzielony na mniejsze różyczki.
- Ugotowany brokuł lekko ostudź.
- Zblenduj lekko ostudzony brokuł z olejem, obranym ząbkiem czosnku, solą oraz pieprzem.
- Gdy powstanie gładka pasta, puree jest gotowe do podania.
Komentarz dietetyka
Przepis dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki nim wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jest skuteczniejsze. Brokuł jest źródłem kwercytyny (korzystna dla układu krwionośnego). Brokuł ma działanie przeciwnowotworowe.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości