Puree z batata

Opublikowano: 28.10.2021 r.
Bataty i masło to duet, który robi cuda w kuchni. Puree z batatów to nic innego jak kombinacja słodkich batatów i kremowego masła. To super prosty sposób na wyjątkowo smaczny dodatek do obiadu. Lekko słodka nuta batatów w połączeniu z bogatym smakiem masła tworzy puree, które idealnie komponuje się z każdą potrawą.
Składniki dla 4 porcji:
- Bataty - 700 g (3 bataty)
- Masło - 50 g (1/4 kostki)
- Przyprawy - sól, tymianek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, blender
Przepis krok po kroku
- Obierz bataty i pokrój je w słupki lub kostkę.
- Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Dodaj masło, sól i tymianek.
- Bataty piecz około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Upieczone bataty przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.
Komentarz dietetyka
Bataty ze względu na niski indeks glikemiczny są idealna dla osób chorujących na cukrzycę.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk