Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, soczyste pomidory z puszki i chrupka bułka tarta to kluczowe składniki tego przepisu na pyszne pulpety zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym. Dodajemy do tego jeszcze cebulę dla intensywniejszego smaku i odrobinę oleju rzepakowego, żeby wszystko ładnie się połączyło. Czego chcieć więcej na prosty i smakowity obiad?
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 1200 g
- Cebula - 300 g (2 duże sztuki)
- Bułka tarta - 100 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Pomidory w puszce - 800 g (2 małe puszki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cukier
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny i zetrzyj na tarce.
- W misce umieść mięso, dodaj cebulę, dopraw solą, pieprzem.
- Wsyp bułkę tartą i dodaj jajka.
- Wyrób masę na pulpety.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż pulpety.
- Pomidory umieść w naczyniu do zapiekania, dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru i wymieszaj.
- Pulpety umieść w sosie.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Pulpety podawaj z dodatkiem gotowane ryżu.
Komentarz dietetyka
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pulpety są nisko kaloryczne i zawierają małą ilość węglowodanów. Pulpety świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny