Pulpety z warzywami
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Mięso mielone z kurczaka, jajko, czerwona i żółta papryka, cukinia oraz przecier pomidorowy bez soli to główne składniki pysznych pulpetów z warzywami. Te małe kulki mięsa z dodatkiem kolorowych warzyw tworzą świetne połączenie smaków i kolorów, idealne na obiad czy kolację, proste, ale pełne smaku.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 400 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 105 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 230 g (1 sztuka)
- Cukinia - 180 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 220 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Przecier pomidorowy bez soli - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, bazylia, imbir mielony, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso wymieszaj z jajkiem i przyprawami (1 łyżeczką kurkumy, papryki słodkiej i ostrej, imbirem, 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,25 łyżeczki soli).
- Z mięsa formuj pulpeciki i obsmaż je na patelni z oliwą.
- Warzywa pokrój w kostkę.
- Z patelni zdejmij pulpety, dodaj cebulę z paprykami i lekko je podsmaż.
- Do warzyw dodaj cukinię, 0,25 szklanki wody, przecier, łyżeczkę bazylii, kurkumy, imbiru, 0,5 łyżeczki pieprzu i szczyptę soli.
- Duś warzywa, aż cukinia trochę zmięknie.
- Do sosu włóż pulpety i duś około 5 minut, na wolnym ogniu, pod przykryciem.
Komentarz dietetyka
Pulpety z warzywami są bezglutenowe oraz mają niski indeks glikemiczny.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny