Pulpety z soczewicy
Opublikowano: 24.08.2021 r.
Soczewica czerwona, bułka grahamka, cebula, jajko i pomidor - to tylko część składników, które znajdziesz w przepisie na pulpety z soczewicy. Te smaczne roślinne klopsiki są świetnym sposobem na wprowadzenie zdrowych i sycących dań do swojej kuchni. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację.
Składniki dla 5 porcji:
- Soczewica czerwona - 300 g
- Bułka grahamka - 100 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Natka pietruszki - 20 g
- Jajko - 2 szt.
- Pomidor - 300 g (2 małe sztuki)
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Bułka tarta - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Soczewicę wsyp do garnka. Wlej 600 ml wody. Posól, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do miękkości.
- Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Starkuj cukinie, odciśnij nadmiar wody. Smaż razem z cebulą.
- Bułkę namocz w wodzie.
- Ugotowaną soczewicę, zmiel w malakserze. W misce umieść cebulę i cukinię, jajka, namoczoną bułkę, soczewicę i przyprawy. Wymieszaj składniki do powstania zwartej masy. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj bułki tartej.
- Pulpety smaż na rozgrzanym oleju aż się zarumienią.
- Na patelni podsmaż cebulkę pokrojoną w kostkę , dodaj pokrojone pomidory, duś 10 minut na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
- Pulpety umieść w sosie, posyp natką pietruszki. Gotuj jeszcze 3 minuty.
Komentarz dietetyka
Pulpety z soczewicy to świetna alternatywa dla mięsnych pulpetów. Są lekkostrawne i nisko kaloryczne. Sprawdzą się na dietach redukcyjnych. Dodatek warzyw sprawia że danie daje Ci uczucie sytości na dłużej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny