Pulpety z ryżem
Opublikowano: 23.04.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, biały ryż i cebula - oto serce tego przepisu na pulpety z ryżem. Połącz te składniki razem z jajkiem i bułką tartą, a potem usmaż na oleju rzepakowym. Rezultatem są pyszne, domowe pulpety, które idealnie pasują do każdego obiadowego stołu.
Składniki dla 3 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 300 g
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Mięso przełóż do miseczki, dodaj ryż, wbij jajko i dodaj drobno pokrojoną cebulkę.
- Wymieszaj mięso tak, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Dopraw całość do smaku i uformuj pulpety. Obtocz je w bułce tartej.
- Obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym do uzyskania złocistego koloru.
Komentarz dietetyka
Pulpety mogą być w wersji bez glutenu, jeśli zamienisz bułkę tartą na wersję bez glutenową lub całkowicie j pominiesz.
~ Oliwia Gawron, dietetyk