Pulpety z piekarnika

Opublikowano: 07.04.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, kasza manna, jajka, cebula i koperek – te składniki stworzą idealne pulpety z piekarnika. Dzięki połączeniu mięsa z delikatną kaszą manną i świeżym koperkiem, danie zyska na smaku i aromacie. Dodatek jajek zapewni odpowiednią konsystencję, a cebula podkręci całość swoją wyrazistością.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Kasza manna - 100 g (pół szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Papryka czerwona - 200 g (1 mała sztuka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mięso wieprzowe, dodaj kaszę manną, sól i pieprz.
- Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Dodaj cebulę do mięsa.
- Wbij jajka do miski i dodaj posiekany drobno koper.
- Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do mięsa.
- Masę wymieszaj bardzo dokładnie.
- Formuj pulpety o wielkości wedle własnego uznania.
- Ułóż je na blasze i piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20-25 minut.
- Pulpety podawaj z dodatkiem puree ziemniaczanego.
Komentarz dietetyka
Pulpety z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pulpety pieczone w piekarniku zawierają mniejszą ilość kalorii niż smażone na patelni. Pulpety są także źródłem składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny