Pulpety z mięsa z rosołu
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Mięso z piersi indyka z rosołu, duże cebule, duża marchewka, bułka tarta, jajka i pęczek świeżego koperku – to kluczowe składniki, które sprawią, że pulpety z mięsa z rosołu będą smakować wyjątkowo. Ta kombinacja jest prosta, ale pełna smaku, idealna na szybki obiad po ugotowaniu pysznego rosołu.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 1000 g (z rosołu)
- Cebula - 300 g (2 duże sztuki)
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Bułka tarta - 100 g
- Jajko - 3 szt.
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, malakser
Przepis krok po kroku
- Mięso umieść w malakserze, dodaj do niego jajko, sól, pieprz i bułkę tartą.
- Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce.
- Dodaj do masy mięsnej.
- Posiekaj koper, dopraw masę majerankiem, papryką ostrą, wymieszaj masę.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i smaż pulpety przez 10 minut pod przykryciem.
- Podawaj pulpety z kromką świeżego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Pulpety z mięsa z rosołu doskonale sprawdzą się jako pyszny obiad. Stanowią one świetny sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego po przygotowaniu zupy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny