Pulpety z makaronem
Opublikowano: 13.09.2022 r.
Masło, mięso mielone z karkówki, por, pieczarki, śmietanka kremowa i makaron świderki to podstawowe składniki przepisu na pyszne pulpety z makaronem. Połączenie delikatnych pulpetów i kremowego sosu sprawia, że danie jest wyjątkowo aromatyczne i sycące. Idealne na obiad dla całej rodziny!
Składniki dla 4 porcji:
- Masło - 20 g
- Mięso mielone wieprzowe - 400 g (karkówka)
- Por - 140 g (1 duża sztuka)
- Pieczarki - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Serek topiony śmietankowy - 100 g (1 opakowanie)
- Makaron świderki - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do mięsa mielonego dodaj sól oraz pieprz. Bardzo dokładnie wymieszaj.
- Z mięsa zrób małe pulpety.
- Rozgrzej masło na patelni i smaż pulpety na złoty kolor (około 5 minut).
- Do podsmażonych pulpetów dodaj posiekany w pół plastry por oraz pieczarki pokrojone w pół plastry. Przypraw solą i pieprzem.
- Smaż wszystko do zmięknięcia i zezłocenia warzyw.
- Wlej śmietankę oraz dodaj serek. Gotuj na minimalnym ogniu pod przykryciem, aż serek się rozpuści i połączy z resztą składników. Sos powinien być aksamitny i kremowy.
- Sos z pulpetami wymieszaj z makaronem, gotuj jeszcze 2 minuty i podawaj.
Komentarz dietetyka
Por jest bogaty w allicynę, która działa korzystnie dla profilu lipidowego. Jest więc dobre dodanie go do potraw. Sam przepis bogaty jest w nasycone kwasy tłuszczowe, których w nadmiarze trzeba unikać. Jest to także przepis, który zawiera sporą ilość kilokalorii.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości