Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Mięso mielone z indyka, cebula i bułka nasączona mlekiem – te składniki tworzą soczyste pulpety, a wszystko zanurzone jest w aksamitnym sosie zrobionym ze śmietanki kremowej i świeżego koperku. Dodatek bulionu drobiowego oraz masła sprawia, że sos jest wyjątkowo aromatyczny i gładki. Niezbędny czosnek podkręca smak całego dania.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Cebula - 100 g
- Bułka pszenna - 80 g (sucha)
- Mleko 3,2% - 100 ml
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g (20 g do obtoczenia pulpetów)
- Bulion drobiowy - 600 g
- Śmietanka kremowa 30% - 100 g
- Masło - 15 g
- Koperek - 15 g
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Bułkę połam, umieść w miseczce i zalej mlekiem. Zostaw na kilka minut, aż zmięknie.
- Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
- W misce umieść mięso, cebulę, przeciśnięte przez praskę czosnek, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, jajko. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie zagnieć masę.
- Dłonie zwilż wodą i formuj małe pulpeciki. Następnie obtocz je w mące.
- Na głębokiej patelni pogrzej olej. Obsmaż na nim pulpety, aż będą złote.
- Następnie dolej na patelnie bulion i gotuj pulpeciki przez 20 minut.
- W rondelku rozpuść masło. Gdy zrobi się płynne, dodaj pozostałą mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj śmietanę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
- Gdy powstanie jednolity sos zacznij stopniowo dolewać bulion z patelni. Dokładnie wymieszaj.
- Koperek posiekaj i dodaj do sosu w rondelku.
- Pulpety podawaj polane sosem.
Komentarz dietetyka
Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk