Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Opublikowano: 06.12.2022 r.
Mięso mielone z indyka, jajko, passata pomidorowa, cebula – to kluczowe składniki przepisu na smakowite Pulpety z indyka w sosie pomidorowym. Soczyste mięso z aromatycznym sosem pomidorowym to zestawienie, które sprawdzi się na każdy posiłek. Do tego mąka gryczana dla lepszej konsystencji i mamy przepis na pyszne danie na każdą okazję.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 1000 g (2 opakowania)
- Mąka gryczana - 30 g
- Jajko - 55 szt. (1 sztuka)
- Passata pomidorowa - 1000 g (2 butelki)
- Cebula - 150 g (1 sztuka)
- Przyprawy - pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano, bazylia
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Mięso mielone włóż do miski i przypraw (majeranek, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia).
- Dodaj jajko, mąkę oraz drobno posiekaną cebulę.
- Uformuj kulki.
- W dużej patelni zagotuj wodę, wrzuć pulpety do środka, przykryj i gotuj do miękkości.
- Pod koniec gotowania wlej cassatę pomidorową, dopraw, przykryj i zagotuj.
Komentarz dietetyka
Zdrowe pulpety są idealne dla osób na diecie.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk