Pulpety z indyka
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Mięso mielone z indyka, cebula i jajko – to trio, od którego zaczyna się magiczna transformacja składników w pyszne pulpety. Nie zapominajmy o natce pietruszki, która dodaje świeżego aromatu, oraz bułce tartej, która związuje całość. Pulpeciki duszone są w aromatycznym bulionie warzywnym.
Składniki dla 8 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g (1 opakowanie)
- Cebula - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Natka pietruszki - 20 g (1 garść)
- Bułka tarta - 16 g (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Koperek - 25 g (1 pęczek)
- Masło - 20 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 550 - 15 g (1 łyżka)
- Śmietana 12% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- miska, miseczka, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj 1/4 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodaj również połowę posiekanej natki pietruszki i koperku.
- Mięso dokładnie wymieszaj z dodatkami.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulę, szczyptę soli i 3 łyżki wody. Duś aż cebula zmięknie.
- Na patelnię z cebulką wlej bulion warzywny i zagotuj.
- Z mięsa uformuj pulpeciki i wrzucaj na delikatnie wrzący bulion.
- Gotuj 10 minut.
- Do jednego naczynia przełóż mąkę i śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając dolewaj stopniowo gorący bulion (około 3 chochelki). Dodaj śmietanę z mąką na patelnię.
- Bardzo delikatnie doprowadź do wrzenia.
- Wyłącz ogień, dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki.
Komentarz dietetyka
Pyszne, delikatne i bardzo smaczne danie. Gotowane pulpety będą świetnym i zdrowym pomysłem na obiad.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki