Pulpety z cukinią
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Cukinia, mięso mielone z indyka, czosnek, jajko i świeża kolendra to kluczowe składniki, które tworzą pyszne i soczyste pulpety z cukinią. Całość dopełnia aromatyczny bulion warzywny, który nadaje daniu wyjątkowego smaku, a pomidory i koncentrat pomidorowy zapewniają soczystość i intensywność.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Mięso mielone z indyka - 300 g
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Jajko - 1 szt.
- Kolendra świeża - 20 g (1 garść)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Pomidor - 180 g (3 sztuki)
- Koncentrat pomidorowy - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj pod wodą, obierz i zetrzyj w paski na tarce.
- Przypraw i odstaw na 10 minut.
- Mięso mielone dopraw do smaku i wymieszaj z wcześniej startą cukinią, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
- Uformuj pulpety i usmaż na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
- Po chwili wlej szklankę bulionu warzywnego i duś pulpety.
- Dodaj wcześniej sparzone i pozbawione skóry pomidory, gotuj do momentu, aż się nie rozpadną i stworzą delikatny sos.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, wtedy sos pięknie się zaciągnie.
- Przełóż pulpety na talerz i posyp posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania pulpetów wybieraj chude gatunki mięs.
~ Oliwia Gawron, dietetyk