Pulpety z cielęciny
![Pulpety z cielęciny Domowe cielęce pulpety w sosie](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/39/3911/main-l_l.webp)
Opublikowano: 20.11.2021 r.
Mięso mielone cielęce, jajko, cebula i czosnek to kluczowe składniki, które sprawią, że pulpety z cielęciny będą nie tylko pyszne, ale też soczyste i aromatyczne. To proste, a zarazem wykwintne połączenie podkreśla delikatność mięsa, a dodatek bulionu warzywnego sprawia, że całość zyskuje głębszy smak.
Składniki dla 8 porcji:
- Mięso mielone cielęce - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Bulion warzywny - 125 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, cząber, rozmaryn
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Mięso mielone przełóż do miski.
- Dodaj jajko i drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem.
- Dopraw mięso do smaku i dokładnie wymieszaj.
- Mięso uformuj w kulki.
- W brytfance rozgrzej olej rzepakowy i smaż pulpety.
- Zalej całość 1/2 szklanki bulionu i duś bez przykrycia.
- Gdy mięso będzie miękkie, potrawa będzie gotowa.
Komentarz dietetyka
Wybierz mięso z cielęciny zamiast wieprzowego lub wołowego, jest zdecydowanie bardziej chude, delikatne i aromatyczne.
~ Oliwia Gawron, dietetyk