Pulpety wołowe w sosie pomidorowym
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Mięso mielone wołowe, przecier pomidorowy i czosnek – to trójka, która nadaje naszym pulpetom wołowym niepowtarzalny smak. Te pyszne kulki mięsa zanurzone są w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem bulionu warzywnego i koncentratu pomidorowego, a całość delikatnie podsmażana na oliwie z oliwek. Idealne danie na rodzinny obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 500 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Bulion warzywny - 250 ml
- Czosnek - 10 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przełóż mięso, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką i koperkiem.
- Całość dokładnie wymieszaj. Ręką uformuj małe kotleciki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kotleciki.
- Następnie całość zalej bulionem i duś przez 15 minut.
- Do klopsów dodaj przecier, koncentrat i zioła prowansalskie.
- Całość duś kolejne 15 minut.
Komentarz dietetyka
Ten posiłek to źródło pełnowartościowego białka i żelaza.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny