Pulpety wegetariańskie
Opublikowano: 26.04.2022 r.
Soczewica czerwona, kasza jaglana i passata pomidorowa – to trio głównych bohaterów tego przepisu na pulpety wegetariańskie. Do tego dorzucamy cebulę, która dodaje smaku i aromatu, oraz cukinię, dzięki której nasze pulpety są lekkie i pełne witamin. Wszystko smażone na zdrowym oleju rzepakowym, tworzy wyjątkowo smaczną i sycącą potrawę.
Składniki dla 6 porcji:
- Soczewica czerwona - 150 g
- Kasza jaglana - 150 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Cebula - 100 g
- Passata pomidorowa - 600 g
- Cukinia - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek granulowany
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Soczewice i kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Następnie cebulę kroimy w kostkę, a cukinię w półplasterki.
- Cebulę odsmażmy na złoty kolor na patelni. Łączymy ją z ugotowaną soczewicą oraz kaszą jaglaną. Składniki doprawiamy, mieszamy i robimy z nich pulpeciki o średniej wielkości.
- Smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Ważne, aby przewracać je na patelni delikatnie.
- Następnie do garnka wlewamy passate pomidorową, dodajemy cukinię oraz przyprawy. Sos gotujemy na mały ogniu około 20 minut.
- Na koniec gotowe pulpeciki przekładamy na talerz i polewamy je gotowym sosem.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk