Pulpety w sosie własnym bez smażenia
Opublikowano: 26.04.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, cebula, jajka i bulion warzywny – to kluczowe składniki dla pulpetów w sosie własnym bez smażenia, które są proste, smaczne i zdrowe. Bez potrzeby smażenia, danie zachowuje swój naturalny smak, tworząc aromatyczne pulpety, duszone bezpośrednio w esencjonalnym bulionie. Co więcej, dzięki jajkom i cebuli, pulpety są soczyste i pełne smaku.
Składniki dla 14 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Cebula - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 60 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Bulion warzywny - 800 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na patelni na złoty kolor.
- Do miski przekładamy mięso. Dodajemy do niego podsmażoną cebulkę, jajka oraz przyprawy. Składniki łączymy.
- Następnie formujemy z nich małe pulpety, które obtaczamy w mące (30 g).
- Do garnka z bulionem warzywnym dodajemy pulpeciki. Gotujemy je na małym ogniu około 30 minut.
- Do zimnej wody dodajemy mąkę i bardzo dobrze mieszamy, aby nie było grudek.
- Mąkę (30 g) z wodą (85 ml) wlewamy do garnka, mieszamy i gotujemy kilka chwil do zgęstnienia sosu.
- Podajemy je z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Danie posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk