Pulpety w sosie własnym
Opublikowano: 28.07.2021 r.
Mięso mielone z kurczaka, jedno jajko, aromatyczny czosnek i bulion warzywny to składniki, które robią robotę w przepisie na pulpety w sosie własnym. Dodaj do tego skrobię ziemniaczaną, trochę oliwy z oliwek i gotowe! Idealne na szybki obiad lub kolację, smakuje każdemu.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (1 łyżka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska, praska do czosnku, szklanka
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przełóż mięso i wbij jajko. Przypraw całość solą, pieprzem, posiekaną natką i koperkiem. Dokładnie wymieszaj i uformuj małe kotleciki.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej niej kotleciki, by były rumiane. Całość zalej bulionem i duś przez 15 minut.
- Odrobinę bulionu przełóż do szklanki i zmieszaj ją ze skrobią, by nie było żadnych grudek. Całość wlej do garnka z kotlecikami i wymieszaj.
- Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprowadź do zagotowania.
Komentarz dietetyka
To danie będzie dobrym wyborem na obiad ze względu na dużą ilość białka, a małą nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny