Pulpety w sosie śmietanowym
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Mięso mielone z indyka, jajko, cebula i czosnek to kluczowe składniki tych aromatycznych pulpetów w sosie śmietanowym. Dodatek kaszy manny sprawia, że pulpety są wyjątkowo delikatne, a śmietana 18% razem z bulionem warzywnym tworzą aksamitny sos o wyjątkowym smaku. Idealne na domowy obiad, który zasmakuje całej rodzinie.
Składniki dla 3 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Kasza manna - 20 g (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 750 ml (3 szklanki)
- Śmietana 18% - 100 g (5 łyżek)
- Mąka pszenna typ 550 - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni na oliwie.
- W misce wymieszaj mięso, jajko i kaszę mannę (jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać odrobinę więcej kaszy), dodaj przyprawy, podsmażoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Na płaskim talerzyku rozsyp mąkę.
- Z mięsa uformuj ręcznie małe kotleciki i obtaczaj w mące.
- Podsmażaj na patelni z każdej strony do zarumienienia.
- Przełóż do garnka, zalej bulionem, zagotuj i doprowadź do wrzenia.
- Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20-30 minut.
- W miseczce wymieszaj łyżkę mąki ze śmietaną, dokładnie aby nie powstały grudki.
- Zahartuj łyżką gorącego bulionu i wlej do garnka z pulpetami.
- Podawaj z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć kaloryczność dania najlepiej wybrać śmietanę o jak najmniejszej procentowej zawartości tłuszczu lub zastąpić ją jogurtem.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk