Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami
Opublikowano: 16.04.2022 r.
Mięso mielone z kurczaka, dwie duże cebule i puszkowane pomidory tworzą podstawę tego pysznego dania. Pulpety w sosie pomidorowym z dodatkiem bułki tartej są aromatyczne i idealnie komponują się z miękkimi ziemniakami. Nie zabraknie tu także czerwonej papryki, która dodaje odrobiny słodyczy i koloru.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 1200 g
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Bułka tarta - 100 g
- Pomidory w puszce - 800 g (2 małe puszki)
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Ziemniaki późne - 600 g (6 średnich sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki ze skórki.
- Umieść w garnku, wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
- Gotuj przez 25 minut.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Mięso mielone umieść w misce, dodaj połowę cebuli, bułkę tartą, dopraw solą, majerankiem, pieprzem, papryką ostrą.
- Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj drobno.
- Dodaj paprykę do mięsa i wyrób dokładnie.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Formuj pulpety i obsmaż na patelni.
- Wlej pomidory z puszki dopraw solą, pieprzem, wlej ocet.
- Gotuj przez 20 minut.
- Pulpety podawaj na dużym talerzu z dodatkiem ziemniaków.
Komentarz dietetyka
Pulpety w sosie pomidorowym z ziemniakami to świetne źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pulpety zawierają dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Pulpety są niskokaloryczne i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny