Pulpety w sosie pomidorowym
Opublikowano: 28.07.2021 r.
Mięso mielone z kurczaka, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion warzywny i czosnek to kluczowe składniki do przygotowania pysznych pulpetów w aromatycznym sosie pomidorowym. Czosnek dodaje im wyjątkowego smaku, a bulion i pomidory tworzą bazę dla sosu, który idealnie komponuje się z delikatnymi pulpetami.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g (1 puszka)
- Koncentrat pomidorowy - 25 g (1 łyzka)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przełóż mięso, dodaj do niego czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką i koperkiem.
- Całość dokładnie wymieszaj. Ręką uformuj małe kotleciki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kotleciki.
- Następnie całość zalej bulionem i duś przez 15 minut.
- Do klopsów dodaj przecier, koncentrat i zioła prowansalskie.
- Całość duś kolejne 15 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które wspaniale sprawdzi się na lekki obiad.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny