Pulpety w sosie pieczarkowym
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Masło, pieczarki, mięso mielone wieprzowe i śmietana – to kwintesencja pysznych pulpetów w sosie pieczarkowym! Delikatne mięsne kulki z dodatkiem cebuli i bułki tartej, gotowane w aromatycznym sosie z pieczarek i bulionu warzywnego, a na koniec łagodnie zagęszczone śmietaną. Całość podkreślona świeżą natką pietruszki, która dodaje odrobinę koloru i świeżości.
Składniki dla 6 porcji:
- Masło - 20 g (2 łyżeczki)
- Pieczarki - 200 g
- Cebula - 100 g
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g (1 opakowanie)
- Cebula - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka tarta - 11 g (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (2 łyżki)
- Natka pietruszki - 10 g (1/2 pęczka)
- Śmietana 18% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- miska, miseczka, patelnia głęboka
Przepis krok po kroku
- Do miski przełóż mięso mielone.
- Do mięsa wbij jajko, dodaj bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, 1/4 łyżeczki soli oraz papryki słodkiej, a także sporą szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszaj i odstaw na czas robienia sosu.
- Na patelni delikatnie rozgrzej masło.
- Na maśle podduś drobno pokrojoną cebulę.
- Dodaj szczyptę soli oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
- Delikatnie podsmaż pieczarki.
- Na patelnię wsyp mąkę i podsmaż a następnie zalej bulionem.
- Sos doprowadź do wrzenia, z mięsa uformuj pulpeciki i wrzucaj na gorący bulion.
- Gotuj na małym ogniu 15 minut.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Śmietanę przelej do miski lub szklanki, cały czas mieszając dodawaj gorący bulion z pulpetów. Wlej śmietanę do pulpetów.
- Pomału zagotuj sos i gotuj 2-3 minuty.
Komentarz dietetyka
Pulpety w sosie pieczarkowym są pysznym i delikatnym daniem, które komponuje się z wieloma dodatkami węglowodanowymi oraz warzywnymi dodatkami. Jest bardzo smacznym daniem, które jest zdrowe i lekkie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki