Pulpety w sosie koperkowym
Opublikowano: 22.04.2021 r.
Szynka wieprzowa, cebula, jajko i koperek – to kluczowe składniki, które tworzą smakowite pulpety w aromatycznym sosie koperkowym. Do przygotowania potrzebna jest również mąka pszenna, olej rzepakowy i marchewka. To połączenie daje pyszny i solidny obiad, który zadowoli każdego miłośnika klasycznych, domowych potraw!
Składniki dla 8 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 500 g
- Mąka pszenna typ 1850 - 30 g (1 łyżka)
- Cebula - 50 g (mała cebula)
- Jajko - 1 szt.
- Koperek - 16 g (4 łyżeczki posiekanego, około pół pęczka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (1 łyżka)
- Marchewka - 170 g (Pół małej marchewki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia mała, rózga
Przepis krok po kroku
- Mięso z szynki zmiel.
- Do mięsa dodaj sporą szczyptę soli, pieprzu, jajko, połowę posiekanego koperku. Masę dokładnie wyrób.
- W garnku zagotuj około litr wody.
- Mięso uformuj w równej wielkości pulpeciki i wrzucaj je do wrzątku.
- Dodaj mały liść laurowy, dwa ziela angielskie, sporą szczyptę soli i pieprzu
- Do sosu dodaj przekrojoną na pół cebulę oraz połówkę marchewki.
- Pulpeciki gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Po tym czasie przygotuj zasmażkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj łyżkę mąki pszennej pełnoziarnistej i delikatnie podsmaż. Intensywnie mieszając dodaj 2-3 chochelki sosu z pulpecików.
- Zasmażkę dodaj do pulpecików.
- Sos zagotuj i utrzymuj we wrzeniu przez około 3 minuty aż zgęstnieje.
- Pod koniec dodaj pozostały koperek.
Komentarz dietetyka
Dzięki zastosowaniu chudego mięsa z szynki wieprzowej, pominięciu użycia śmietany i ugotowaniu pulpetów bez wcześniejszego podsmażania danie idealnie sprawdzi się w diecie łatwo strawnej. Na pewno będzie odpowiednim daniem dla dzieci i osób starszych.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki