Pulpety w sosie grzybowym
Opublikowano: 29.03.2022 r.
Mięso mielone z kurczaka, świeże leśne grzyby i śmietana 18% - oto główne składniki pulpetów w sosie grzybowym, które sprawią, że danie będzie wyjątkowe. Do tego dorzućmy jeszcze cebulę, czosnek i jajko oraz odrobinę masła. Mix tych smaków zadowoli każde podniebienie podczas rodzinnego obiadu.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Bułka pszenna - 60 g (1 sztuka)
- Świeże leśne grzyby - 200 g (1 szklanka)
- Masło - 50 g (1/4 kostki)
- Śmietana 18% - 250 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Bułkę namocz w misce z wodą.
- Mięso rozgnieć widelcem, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Wbij jajko, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Uformuj niewielkie pulpety i krótko obsmaż na patelni z olejem rzepakowym.
- Usmażone pulpety odłóż na bok.
- Na patelni rozpuść masło, wrzuć grzyby i przesmaż.
- Dodaj cebulę pokrojoną w większe kawałki, najlepiej w ćwiartki.
- Następnie wlej śmietankę i wymieszaj sos, dopraw całość do smaku, pulpety podawaj z sosem grzybowym i ziemniaczanym puree.
Komentarz dietetyka
Możesz skorzystać też z grzybów suszonych, pamiętaj jednak, aby je mocno namoczyć.
~ Oliwia Gawron, dietetyk