Pulpety w sosie chrzanowym
Opublikowano: 23.04.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek, żółtko jajka i bułka pszenna – to najważniejsze składniki, które są podstawą pysznych pulpetów. A żeby nadać im wyjątkowego smaku, gotujemy je w aromatycznym bulionie warzywnym i podajemy z kremowym sosem z chrzanem i śmietaną 18%. Prawdziwy hit dla miłośników wyrazistych potraw!
Składniki dla 3 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 50 g (1 ząbek)
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Bułka pszenna - 60 g (1 sztuka)
- Śmietana 18% - 180 g (1 opakowanie)
- Chrzan - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Bułkę pszenną namocz w wodzie.
- Do miski przełóż mięso, wbij żółtko, drobno pokrojoną cebulkę i czosnek.
- Na końcu mięso połącz z rozmoczoną bułką i wymieszaj, następnie uformuj pulpety dowolnej wielkości.
- Obtocz pulpety w bułce tartej i obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Po chwili zalej bulionem warzywnym i duś przez 10 minut.
- Następnie wlewaj stopniowo, śmietankę ciągle mieszając, na końcu dodaj chrzan i gotuj do połączenia się składników.
- Pulpety posyp drobno posiekanym koperkiem.
Komentarz dietetyka
Pulpety możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, jeśli zależy Ci aby były one delikatne i nisko kaloryczne postaw na drób.
~ Oliwia Gawron, dietetyk