Pulpety rybne
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Cóż, główne składniki na te smakowite pulpety rybne to dorsz, jajka, bułka tarta, cebula i czosnek. Całość jest podsmażana na oleju rzepakowym i masłem klarowanym, a potem duszona w aromatycznym przecierze pomidorowym z dodatkiem koncentratu pomidorowego. مليć أ كيف można prosto przygotować te pyszne pulpety rybne, które zasmakują każdemu!
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 700 g
- Jajko - 2 szt. (2 jajka rozmiar S)
- Bułka tarta - 70 g (7 łyżek)
- Olej rzepakowy - 24 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 300 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku, miska, maszynka do mięsa
Przepis krok po kroku
- Filet umyj, osusz, oczyść ze skóry i ości, a potem zmiel w maszynce do mięsa.
- Na patelni rozgrzej olej i przysmaż cebulkę (ok. 5-7 min). Daj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i po 1 minucie odłóż do ostygnięcia.
- Do miski ze zmielonym filetem rybnym dodaj cebulę z czosnkiem, 4 łyżki bułki tartej i wbij jajka. Całość dopraw solą i pieprzem, a potem dokładnie wymieszaj.
- Zwilż dłonie i uformuj pulpety.
- Pulpeciki obtocz w bułce tartej. Następnie rozgrzej patelnie z 2 łyżkami masła i usmaż pulpety (po ok. 3-4 min na jedną stronę).
- Misce wymieszaj przecier pomidorowy z solą, pieprzem, koncentratem i 1 łyżeczką oregano, a potem zawartość miski wlej na patelnię między pulpeciki.
- Całość duś pod przykryciem ok. 5-7 min.