Pulpety na parze
Opublikowano: 08.07.2021 r.
Mięso mielone z kurczaka, jajka i skrobia ziemniaczana to kluczowe składniki, które sprawią, że przygotujesz lekkie i delikatne pulpety na parze. Dzięki nim pulpety będą zwarte, a jednocześnie miękkie i soczyste. To idealna opcja na zdrowy obiad, który nie tylko smakuje, ale i wygląda apetycznie.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, suszone pomidory
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przełóż mięso mielone i dobrze je rozdrobnij. Wbij jajka i dodaj mąkę. Całość dobrze wymieszaj. Mięso dopraw solą, pieprzem, suszonymi pomidorami i posiekaną natką pietruszki.
- Z masy mięsnej uformuj małe kotleciki i ułóż je na osobnym talerzu.
- W garnku zagotuj 1,5 litra wody. Włóż do garnka naczynie do gotowania na parze.
- Poukładaj w naczyniu kotlety i gotuj przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
To idealny pomysł na danie dla osób na diecie lekkostrawnej. Te kotlety są niskotłuszczowe i niskokaloryczne, a zawierają sporo białka. To zdrowy wybór.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny