Pulpety gotowane
Opublikowano: 28.07.2021 r.
Mięso mielone z kurczaka, jajko i bulion drobiowy to kluczowe składniki, które sprawiają, że te gotowane pulpety są wyjątkowo lekkie i aromatyczne. Delikatne mięso w połączeniu z bogatym smakiem bulionu oraz dodatkiem jajka tworzy spójną i pyszną całość. To idealne danie na szybki i odżywczy posiłek!
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Bulion drobiowy - 1000 g (4 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mięso przełóż do miski i wbij jajko.
- Dodaj skrobię, następnie dopraw solą, pieprzem, a także posiekaną natką i koperkiem.
- Całość dokładnie wymieszaj i uformuj ręka małe kotleciki.
- W dużym garnku zagotuj 1l bulionu i wrzucaj do niego kotlety.
- Zmniejsz moc kuchenki i gotuj całość przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Komentarz dietetyka
To danie bardzo zdrowe i lekkostrawne, dlatego świetnie sprawdzi się na obiad.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny