Pulpety dla dzieci
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Mięso mielone z indyka, cebula i jajka to podstawowe składniki pysznych pulpetów dla dzieci. Dodatek bułki pszennej i mleka sprawia, że masa jest miękka i soczysta, a odrobina serka śmietankowego nadaje całości delikatny, kremowy smak. Na koniec, świeży koperek i natka pietruszki dodają pulpetom wspaniałego aromatu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 800 g
- Cebula - 300 g (2 duże sztuki)
- Bułka pszenna - 100 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 mała puszka)
- Serek śmietankowy - 200 g
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce.
- W misce umieść bułkę pszenną, wlej mleko.
- Zblenduj na gładką masę.
- Rozpuść masło.
- Do bułki dodaj mięso drobiowe, dodaj jajko, masło, startą cebulę, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- Posiekaj koper i natkę pietruszki.
- Dodaj do mięsa i wymieszaj.
- Wlej wodę do garnka, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Zagotuj wodę.
- Formuj pulpety w dłoniach i umieszczaj w wodzie.
- Gotuj przez 15 minut.
- Na patelnię wlej pomidory z puszki i podgrzej, dopraw solą, pieprzem, dodaj serek śmietankowy i wymieszaj.
- Pulpety podawaj z dodatkiem sosu.
Komentarz dietetyka
Szybkie pulpety dla dzieci to doskonała propozycja na obiad dla najmłodszych i nie tylko. Pulpety z mięsa drobiowego stanowią doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny