Pulpety bez jajka
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Mięso mielone z indyka, bułka tarta i cebula – to kluczowe składniki, dzięki którym możesz przygotować pyszne pulpety bez jajka. Pomimo braku jajka, pulpety są soczyste i zaskakująco zwarte. Delikatne mięso z indyka w połączeniu z zarumienioną cebulą tworzy harmonijną całość. To proste, codzienne danie, które zadowoli każdego smakosza.
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Bułka tarta - 30 g
- Cebula - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mięso umieść w misce.
- Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj bułkę tartą i całość dokładnie wymieszaj.
- Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę i podsmaż na oleju, aż się zeszkli.
- Dodaj przestudzoną cebulę do mięsa i wymieszaj.
- Z masy formuj małe kuleczki.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z każdej strony.
- Obsmażone pulpety umieść w garnku. Wlej wodę tak by zakryła mięso. Gotuj całość na małym ogniu przez 20 minut.
- W połowie szklanki wody rozmieszaj mąkę i wolnym strumieniem wlej do garnka, cały czas mieszając by powstał sos.
Komentarz dietetyka
Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk