Pulpety
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek i ser gouda to kluczowe składniki tych pulpetów. Do tego dodajemy jajko, natkę pietruszki i kaszę manną, żeby wszystko idealnie się skleiło i miało super konsystencję. Całość podsmażamy na oleju rzepakowym, żeby miały chrupiącą skórkę i soczysty środek.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 600 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Ser gouda - 40 g
- Natka pietruszki - 5 g (1 łyżeczka)
- Kasza manna - 24 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, praska do czosnku, miska, miseczka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Natkę pietruszki posiekaj.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a potem dodaj cebulę. Smaż do przyrumienienia, a potem dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszaj i po 1 minucie odstaw do wystudzenia.
- Do miski włóż mięso i dodaj 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, starty ser żółty, kaszę mannę, ostudzoną cebulę z czosnkiem. Następnie wbij jajko. Całość dobrze wymieszaj.
- Zwilż dłonie i uformuj pulpeciki.
- Na patelni ponownie rozgrzej 2 łyżki oleju i smaż pulpety do przyrumienienia z każdej strony.
- Usmażone pulpety posyp natką pietruszki.